Skip to content

Funksjoner i Verksted

Ny gudstjeneste

Bruk for å opprette ny gudstjeneste.

Tips

Se eget avsnitt Lag ny gudstjeneste.

Åpne gudstjeneste

Bruk for å åpne gudstjenester som ikke vises i listen Sist åpnet til venstre.

Ny gudstjenesteordning

Bruk for å opprette ny gudstjenesteordning.

Tips

Se eget avsnitt Lag lokal gudstjenesteordning.

Åpne gudstjenesteordning

Bruk for å velge mal du vil åpne for å arbeide med selve ordningen/malen.

Bibliotek

Bruk for å bla gjennom alle dine tilgjengelige ressurser.

Husk at ressursene hentes over nett fra forskjellige leverandører. Hastigheten når du jobber med Biblioteket kan variere ut i fra hastigheten på din nettverksforbindelse. Tjenesten må også være oppe hos leverandøren.

Dette bildet viser biblioteket i LabOra Verksted, som gir tilgang til ulike ressurser for gudstjenesteplanlegging. Grensesnittet består av fire panel: 1. fra venstre panel: En liste over tilgjengelige ressurser, inkludert Salmebok 2013 (valgt og markert i oransje), Nye salmer, Liturgisk musikk 2011, og andre ressurser som Bibler og materiale på bokmål og nynorsk. 2 fra venstre panel: En liste over kategorier i Salmebok 2013, som Alle, Adventstiden, Bot og omvendelse, og For de minste. Her er kategorien Alle valgt. 3 fra venstre panel: salmer som N13 001 Herre Gud, ditt dyre navn og ære og N13 002 Folkefrelsar til oss kom vises i listen. 4 fra venstre panel: Detaljer viser om den valgte salmen (N13 001 Herre Gud, ditt dyre navn og ære), inkludert teksten delt inn i vers, som: 1. Herre Gud, ditt dyre navn og ære... og 2. Gud er Gud, om alle land lå øde... Over for det siste panelet finnes Valgalternativer: Inkluderer knapper for Kopier, Tekst (valgt), Utskrift (B) og Presentasjon (B). Under Valgalternativer finnes mulighet en til å spille av salmen på Bokmål eller Instrumental.

Kopier

Du kan kopiere innholdet i Biblioteket og lime inn i et dokument. Kombiner flere alternativ, om nødvendig.

Alternativer:

  • Tekst (Kun tekst)
  • Utskrift (Notebilde for utskrift)
  • Presentasjon (Notebilde for presentasjon)
Dette bildet viser en del av biblioteket i LabOra Verksted, hvor brukeren kan velge og håndtere tekster eller musikk til bruk i gudstjenester. Bildet viser følgende elementer: Kopier-knapp som lar brukeren kopiere innholdet for bruk andre steder øverst i venstre hjørnet; Alternativer for innhold: Tekst  - Markert som valgt; Utskrift (B) - Alternativ for å forberede innholdet for utskrift; Presentasjon (B) - Alternativ for å klargjøre innholdet for visning på storskjerm eller i en PowerPoint-presentasjon. I raden under finnes to knapper for å spille av salmen: Instrumental; Bokmål. Grønn ramme uthever 'Kopier' og 'Tekst', 'Utskrift', 'Presentasjon' alternativer.

Spill av

Du kan spille av salmen ved å trykke på den grønne pilen.

Alternativer:

  • Bokmål
  • Instrumental
Dette bildet viser en del av biblioteket i LabOra Verksted. Bildet viser følgende elementer: Alternativer for innhold: Tekst  - Markert som valgt; Utskrift (B) - Alternativ for å forberede innholdet for utskrift; Presentasjon (B) - Alternativ for å klargjøre innholdet for visning på storskjerm eller i en PowerPoint-presentasjon. I raden under finnes to knapper for å spille av salmen: Instrumental; Bokmål - disse knappene er tuhevet med grønt ramme.

<www.gudstjeneste.no>

Under grenet <www.gudstjeneste.no> finner du ressurser som din organisasjon har lisens på fra Eide forlag.

Dette bildet viser en del av biblioteket i LabOra Verksted. Følgende elementer er synlige: Ressursliste: Inneholder tilgjengelige kategorier som www.gudstjeneste.no, Salmebok 2013 (valgt og markert i oransje), Nye salmer, Hymns in English, Eides salmedatabase, Liturgisk musikk 2011, og Liturgisk musikk 2020.

Mine ressurser

Denne delen av Bibliotek vil vise alle ressurser du har lagret selv for bruk i Verksted.

Advarsel

Filene må være lagret fra Notepad i TXT format og med koding UTF-8 med BOM.

Her kan du ha egne sanger, bønner, liturgiske ledd som brukes hos dere.

LabOra Verksted vil automatisk anvende riktig skrifttype på disse ressursene når de brukes i en gudstjeneste.

Dette bildet viser en del av biblioteket i LabOra Verksted, som gir brukeren tilgang til egne ressurser for gudstjenesteplanlegging. Grensesnittet inkluderer følgende elementer: Øverst er det en søkeboks merket 'Søk ...' som lar brukeren søke etter spesifikke ressurser. I venstre panel er kategorien 'Mine ressurser' valgt og markert i oransje, sammen med andre tilgjengelige kategorier som 'Mine kjøpte ressurser,' 'www.gudstjeneste.no,' 'Ressurser Bokmål,' 'Ressurser Nynorsk,' 'Andre Ressurser,' og 'Bibler.' I høyre panel vises ressursene som er lagret under 'Mine ressurser,' inkludert 'Egen_Salme' og 'Egen_Sang.' Øverst i høyre panel er det en knapp merket 'Kopier,' som lar brukeren kopiere innholdet for videre bruk. Dette grensesnittet gir en oversiktlig og strukturert tilgang til tilpassede ressurser for bruk i gudstjenester.

Søk i Bibliotek

Biblioteket har en kraftig søkefunksjon. Søk omfatter ikke Bibler i biblioteket. Bibler har en egen søkefunskjon.

Søk kan avgrenses til hvilken som helst del av Biblioteket ved å krysse av valget Bare søk i oppe til venstre i søkevinduet.

Resultatet blir vist i en prioritert liste med poengsum for hvor godt treffet er.

Dette bildet viser søkefunksjonen i LabOra Verksted Bibliotek. Grensesnittet inkluderer følgende elementer: Søkefelt - Brukeren har søkt etter ordet 'lys'; Filter - Alternativet 'Bare søk i Salmebok 2013' er valgt, noe som begrenser resultatene til denne ressursen; Resultater - N13 025: 'Tenn lys! Et lys skal brenne (B)' tilhørende kategorien Adventstiden. Denne salmen har en poengverdi på 20,6; N13 752: 'Gi oss lys, gi oss lys' fra kategorien Nød og klage. Denne salmen har en poengverdi på 17,6. Poengverdiene (20,6 og 17,6) angir relevansen til søkeordet i de respektive salmene.

Grupperte ord

  • Bruk ""

For å søke etter en gruppe ord sammen. "Navn og ære" finner kun resultater der alle ord står samlet. Navn og ære finner også artikler der kun et av ordene finnes.

Bruk av wildcard

  • Bruk *

For å søke etter flere tegn. Test* finner både teste, tester og testen.

  • Bruk ?

For å søke uten manglende tegn. Te?t finner både telt og test.

Avansert søk

  • Bruk OR

"kirkens hus" OR kirken

Finner alle dokumenter som inneholder "kirkens hus" eller bare ordet "kirken".

I stedet for OR kan en skrive ||

  • Bruk AND

"kirkens hus" AND "kirkens tak"

Finner dokumenter som både inneholder "kirkens hus" og "kirkens tak".

I stedet for AND kan en skrive &&

  • Bruk +

+kirkens hus

Finner dokumenter som inneholde ordet "kirkens" og kan inneholde ordet "hus".

  • Bruk -

"kirkens hus" -"kirkens tak"

Finner alle dokumenter som inneholder "kirkens hus" som ikke inneholder "kirkens tak".

Bibler

Under grenen Bibler i Bibliotek finner du de bibel-utgavene som er tilgjengelige gjennom LabOra Verksted.

Dette bildet viser bibel lesing fra biblioteket i LabOra Verksted. Brukeren kan navigere og lese tekster fra Bibelen. Grensesnittet inneholder følgende elementer: Venstre panel: En navigasjonsmeny med tilgang til ulike deler i bibelen som Mosebok, Samuelsbok etc. Under Bibel 2011 - Bokmål er 1. Mosebok valgt. Høyre panel: Viser teksten fra Første Mosebok under tittelen Gud skaper verden. Teksten inkluderer de første versene fra skapelsesberetningen, som 'I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden.' Navigasjons- og visningsverktøy: Nederst finnes flere verktøy: Et søkefelt for å finne spesifikke teksttyper, navigasjonsknapper for å bla gjennom tekstene, og knapper for å justere visnings innstillinger som tekststørrelse og oppsett. Dette grensesnittet gir brukeren en oversiktlig og fleksibel måte å lese og navigere i bibeltekster, noe som er nyttig for gudstjenesteplanlegging og bibelstudier.

Tilpass visning med skalering av teksten og side visnings modus.

  • Side modus
  • To-side modus
  • Rullende lese modus

Søk i Bibel

Klikk på søkesymbolet nede til venstre i vinduet med bibelteksten for å starte søk i bibelteksten.

Klikk på de små pilene for å bla mellom treffene i søket.

Kirkeåret

Bruk for å sjekke kalender som viser dagene i kirkeåret.

Dette bildet viser kirkeårs kalenderen i LabOra Verksted, som gir en oversikt over tilhørende tekster for ulike dager i kirkeåret. Grensesnittet inkluderer følgende elementer: Venstre panel: En månedskalender for november og desember med ukedager, datoer, liturgisk farge for hver dag og liturgiske anmerkninger. Eksempler inkluderer 'Ma e' (mandag etter siste søndag i kirkeåret), '1sia' (1. søndag i adventstiden), og '3sia' (3. søndag i adventstiden). Høyre panel: Viser detaljer for den valgte dagen og man kan velge vise enten 'Lesinger' eller 'Bønner', her '3. søndag i adventstiden.' Teksten inkluderer evangelieteksten fra Joh 5,31-36 og forklarer innholdet: 'Dersom jeg vitner om meg selv, er mitt vitnesutsagn ikke gyldig...'.  Det er også knapper for å veksle mellom språkene bokmål (BM) og nynorsk (NN). Dette grensesnittet gir brukeren en detaljert og strukturert oversikt over kirkeåret, inkludert liturgiske tekster og bønner.

Kalenderen viser liturgisk farge for dagene i kirkeåret.

Klikk på en søndag for å slå opp i høyre panel:

  • Lesninger: Evangeliet, Epistel tekst, GT tekst, Søndagens salme fra Salmenes bok.
  • Dagens bønn.
  • Bytt mellom Bokmål - Nynorsk oppe i høyre hjørnet.
  • Finn listen med mulige flere kirkeårsdager på en dato i nedtrekks menyen over Lesninger/ Bønner.

Informasjon

Dobbeltklikk på en dato for å lage en ny gudstjeneste på aktuell dato.